05. Liefde, hoop en vertrouwen

Gisteren zijn mijn partner en ik in ondertrouw gegaan. Een mooie stap naar ons huwelijk in september. Vanochtend beluisterde ik verschillende liefdesliedjes, speurend naar mooie nummers voor onze ceremonie. De deuntjes namen me mee in een romantische bui. Met mijn roze bril keek ik naar buiten en zag ik schoonheid in de donkere wolken die de hemel bedekten. 
 
Afgelopen week werd ik geconfronteerd met de tegenhanger van het huwelijk; een scheiding van iemand die mij dierbaar is. Eenzaamheid, verdriet, onmacht en boosheid wisselen elkaar af. Er ontstaan meer vragen dan antwoorden. Hoe heb ik mijzelf zo laten beïnvloeden door deze relatie? Hoe kan ik mijzelf weer terug vinden? Hoe kan ik ooit weer iemand vertrouwen?
 
Hoe behouden we hoop en vertrouwen in onszelf en anderen? Hoe kan liefde overwinnen?
 
Naïef ben ik niet. Een huwelijk en de liefde is niet alleen rooskleurig. Ook onze relatie gaat met pieken en dalen. Toch kiezen wij ervoor open te blijven naar elkaar en in elkaar te vertrouwen. 
 
 
Soms helpt het om in onzekere tijden houvast te vinden. Inspiratie vind ik in een Hawaïaans vergevingsritueel; de Ho’oponopono. Het nodigt uit om een probleem volledig op te lossen en het ten goede keren. Om ‘goed goed te doen’. De kern zijn vier wonderzinnen: Het spijt me. Vergeef me, alsjeblieft. Ik houd van je. Dankjewel! 
 

 
 
Je kan Ho'oponopono gebruiken om met compassie naar jezelf en anderen te kijken. Meer zelfliefde resulteert in fijnere relaties met anderen. Een mooie oefening vind ik het hardop zeggen van de Ho’oponopono tegen jezelf in de spiegel. Hierdoor besef ik iedere keer weer dat ik van mijzelf mag houden! Als er andere mensen in de buurt zijn, vind ik het hardop zeggen van deze zinnen spannend. Ik zeg ze dan in mijn hoofd op en ook dit helpt. 
 
Wil jij meer zelfliefde? Zeg dan tienmaal in de ochtend en in de avond tegen jezelf in de spiegel de Ho’oponopono. Voeg aan wonderzin drie jouw eigen voornaam toe, zodat je bevestigt dat je van jezelf mag houden. 
 
Wil je meer liefde voor anderen voelen? Volg dan de vier stappen van Ho’oponopono (zie afbeelding). Als de eerste twee stappen niet goed voor je voelen, zeg dan dat je van de ander houdt en spreek je dankbaarheid uit. Deze positieve energie verrijkt jullie liefdevolle relatie.
 
Heb je in een relatie geleefd die niet goed voor je was? Vergeef jezelf alsjeblieft. Positief is dat je nu beter weet en van deze ervaring kan leren. Maak je energetisch los van je oude relatie, vergeef je partner en bevrijd je. Vergeef jezelf en je partner onvoorwaardelijk en neem afscheid van alle schuldgevoelens. Lukt dit je nog niet? Heb vertrouwen en probeer het iedere dag weer opnieuw. 
 
Ik wens je veel vergeving, liefde en dankbaarheid toe! 
 
Lieve groeten, Sonja
 
Bron: Duprée, U.E. (2015). Ho’oponopono: Het Hawaïaanse vergevingsgritueel. Utrecht: Ankh-Hermes.